Gezonde school

Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen zich veilig, gelukkig en gezond voelen op school.Daar hebben we veel aandacht voor. We hebben in 2018 het vignet "Gezonde School" bemachtigd. www.gezondeschool.nl Dat kan op verschillende gebieden waarvoor deelcertificaten te behalen zijn. Wij hebben Bewegen en Sport, Voeding en Welbevinden behaald.Beknopte informatie over ons gezondheidsbeleid in "wist u dat"vindt u hieronder.Gezondheidsbeleid wist u dat..docx

Voeding

Als tussendoortje in de pauze zijn alle soorten groenten en fruit toegestaan. Voor het drinken gelden uiteraard ook de gezonde varianten als melk, karnemelk of water. Het zou fijn zijn als dat in een beker mee naar school komt die ook weer mee naar huis kan. Wij hopen op deze manier het afval te kunnen beperken.

Schoolwater. Alle kinderen van groep 3 t/m8 hebben daarnaast hun eigen bidon “Les je dorst” voor in de klas, waardoor ze de hele dag vers kraanwater ter beschikking hebben. Er zijn voor alle groepen watertabpunten ter beschikking. De kleuters kunnen de hele dag door water drinken bij het aanrechtje.

Traktaties. Ook zijn wij ons bewust van het feit, dat kinderen zich iedere keer weer opnieuw verheugen om iets te trakteren op hun verjaardag en willen daarom ook niet alles van bovenaf opleggen. Geschikte gezonde traktaties zijn: 

• Een feestelijke creatie met fruit of groente.

• Of kleine porties van producten die niet te vet of te zoet zijn, zoals een doosje rozijntjes of een handje popcorn. U kunt voor leuke en gezonde ideeën terecht op verschillende websites.

Voor de lunch is alles wat “gezond” is toegestaan.Voor richtlijnen en tips wat betreft de lunchtrommel volgen wij het advies van het voedingscentrum, zie:http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/alles-over-gezond-eten-voor-kinderen-van-4-13-jaar/eten-meegeven-naar-de-basisschool.aspx Er mag geen snoepgoed, koek (wel peperkoek), energydrank/ koolzuurhoudende drank of chips worden meegenomen. Er mag rustig buiten door gegeten worden op de picknickbanken, wanneer een kind nog niet klaar is.De kinderen worden in de gelegenheid gesteld na het eten tanden te poetsen.Opvallende zaken worden door de leerkracht via een briefje in de broodtrommel gecommuniceerd. Verpakkingsmateriaal krijgen de kinderen weer mee terug in hun trommel.Bij extreem warm weer kunnen zuivel en brood met vleesbeleg in de koeling bewaard worden. Het is raadzaam om de lunch van uw kind in een koeltasje mee te geven met een koelelement. Wij hebben we in alle groepen, ieder jaar “Smaaklessen”. Deze lessen komen aan bod bij de thema’s maar ook in de Gezonde school week die school breed georganiseerd wordt in de week van de Koningsspelen.We hebben een eigen moestuin naast school, waar we voor kweken, in werken en waar we uit proeven. Onze school heeft een eigen keuken waar kinderen gezonde voeding leren bereiden.Ieder jaar doen we mee aan de volgende projecten: Nationaal schoolontbijt, de week van de fruithap, Ik eet het beter, Koningsontbijt.

Bewegen

Alle kinderen krijgen twee gymlessen van minimaal 45 minuten per week. Deze lessen worden gegeven door bevoegde leerkrachten. We werken volgens een gepland aanbod waarin alle leerlijnen van bewegen aan bod komen.Gedurende de schooldag wordt bewegend leren ingezet als werkvorm. Om tegemoet te komen aan de bewegingsdrang van de kinderen. Dat gebeurt in de klas of op ons 321 Start beweegplein.

Onze school werkt structureel samen met Bint buurtsportcoaches en studenten van Koning Willem 1 College sport en bewegen. Iedere week wordt er voor alle kinderen Plein Sportief aangeboden (een naschools sportaanbod) en een sportinloop voor kinderen vanaf groep 6. Dit wordt gecoordineerd door de buurtsportcoach en uitgevoerd door de studenten Sport en Bewegen.

Alle groepen spelen  minstens twee keer per dag buiten. In iedere pauze op school wordt er gevoetbald en worden er verschillende buitenspel materialen aangeboden. Dit wordt begeleid door juniorcoaches uit groep 8. 

Ieder jaar wordt het boekje Sjors Sportief en Creatief uitgereikt. Daarin staat een uitgebreid aanbod waar leerlingen kennismakingslessen kunnen volgen.

We doen jaarlijks mee aan de Koningsspelen.

Welbevinden 

Voor het aanleren van sociale emotionele vaardigheden gebruiken we de methoide Leefstijl. We volgen het welbevinden en de veiligheidsbeleving van alle kinderen met het instrument ZIEN!